Om Kennelen

 

Mitt navn er Marit Fossgaard og det er jeg som er innehaveren av Kennel Copperdream. For tiden bor jeg i Tromsø hvor jeg studerer medisin og hundene "studerer" i Tromsø Hundeklubb. :)

Jeg har alltid hatt en veldig stor interesse for hunder og hundetrening, og opp gjennom barndommen var det knapt nok en eneste hund i mils omkrets jeg ikke hadde mast meg til å få "låne". Min søsters allergi satte imidlertid en stopper for familiens hundehold, og dermed ble jeg hestejente i stedet. Men våren 2001 bestemte jeg meg for å få min egen hund, og jeg hadde falt pladask for én bestemt rase - tolleren. Kontakt med oppdrettere, raseråd og tollereiere gjorde meg bare enda mer sikker i min sak, og slik ble jeg den heldige eier av et lite rødt nøste fra kennel Sunlit i mai 2001. Sunlit Patrick Put on Peanuts var hans staselige navn, til hverdags ble det Patrick. Men dette var bare begynnelsen...

Patrick som valpPatrick var en veldig aktiv og vilter valp, og han gjennomhullet ganske mange bukseben og genserermer med de sylskarpe valpetennene sine. Med andre ord en typisk toller! Men han var samtidig uhyre lettlært, kontaktsøkende og arbeidsvillig, så han var en drøm å trene. Den opprinnelige planen var at han skulle bli lydighets- og agilityhund, men hans enorme interesse for spor og søk gjorde at vi vi også skulle komme til å satse på bruksen. Per i dag konkurrerer vi i klasse B spor, klasse C rundering og klasse III lydighet. Først da Patrick var 3 år gammel kom vi igang med agilityen, der er vi nå i klasse II agility og klasse II hopp (med to opprykksnapp). Jakt har vi trent på egen hånd litt nå og litt da, han bestod Norsk Retrieverklubbs kvalifiseringsprøve august 2007 og startet på prøve bare 2 dager etter. Der fikk vi se at det skortet litt på lydigheta, men han jobbet utrolig bra ellers og vi kommer nok til å starte på flere prøver i framtiden. I tillegg trener vi og kantarellsøk, og Patrick er en utmerket kantarellhund som er til god hjelp på soppturene. Vi er også ofte å se i utstillingsringen, og Patrick har gjort det meget bra også der. Han er Norsk og Svensk Utstillingschampion og har et stadig økende antall BIR.

Tira som valpBare uker etter at jeg fikk Patrick, begynte jeg å drømme om en til toller. Men såpass til fornuft hadde jeg at jeg skjønte at jeg måtte vente minst et par år før den drømmen kunne realiseres. 3. august 2003 fikk jeg min Sunlit nummer to, en halvsøster av Patrick (samme mor). Sunlit Xtra Peanut for Copperdream heter hun, til daglig kalles hun Tira. Det offisielle navnet sitt fikk hun fordi hun er fra Sunlits X-kull, hun er den andre "peanøtten" jeg får fra Unni og hun skal forhåpentligvis bli stamtispen til min kennel - Copperdream. Med Tira har jeg vært like heldig som med Patrick og har fått i både pose og sekk - foruten å være Norsk Utstillingschampion med flere BIR, CACIB og gruppeplasseringer i bagasjen, er hun også Norsk Agilitychampion, konkurrerer i lydighet klasse III, bruks spor klasse C og har bestått ferdselsprøve, MH-test og Norsk Retrieverklubbs kvalifiseringsprøve i jakt.

Kennel Copperdream kommer aldri til å bli Norges største tolleroppdretter - mine hunder er først og fremst familiehunder og dernest konkurransehunder, derfor blir det veldig begrenset hvor mange hunder jeg har hjemme og hvor mange kull det blir. Men jeg håper allikevel at jeg kan bidra med noe positivt til norsk tolleravl og at hunder fra kennel Copperdream kan bli til stor glede for sine nye eiere.

 

Avlsmål


Mitt mål for framtiden er å avle friske og mentalt sunne tollervalper med et bra eksteriør og masse arbeidslyst. Siden jeg selv trener og konkurrerer aktivt med hundene mine i mange ulike grener, vet jeg hva som bor i hundene mine, på godt og vondt! Tolleren er en arbeidshund, og det bør den forbli. Samtidig er det viktig at hunden har et funksjonelt eksteriør som samsvarer med rasestandarden.

Stolt Patrick med rype

En toller skal i mine øyne være en vennlig men livlig hund full av energi, men absolutt ingen stressklump. Den skal heller ikke være lat og treig, det er nesten enda verre. Avlsdyr som benyttes på kennel Copperdream skal ha et sunt gemytt uten tegn til aggressivitet eller stress, men jeg legger også vekt på at hundene skal ha mye motor og arbeidsvilje. For noen kan det være vanskelig å skille motor og stress, men jeg definerer en hund med motor som en hund som gjør sine oppgaver med fart og glede og har god utholdenhet, men som samtidig kan være passiv og ikke minst være stille under passiviteten. Det finnes dessverre altfor mange høyt stressede og "syngende" tollere i verden! Jeg vil at en toller fra kennel Copperdream skal være en allsidig hund for aktive folk, ingen daff pyntedukke. Derfor kommer valpekjøpere som kommer til å trene/konkurrere med hunden sin alltid til å stille i første rekke. Jeg stiller også krav til at foreldrene skal ha bruksmeritter i form av mentaltest og/eller resultat fra ulike prøver/grener. Begge foreldrene SKAL være 100% skuddfaste, det kravet er ufravikelig.

Ingen individer innen noen raser er 100% feilfrie eksteriørmessig, og det vil alltid være noe å sette fingeren på. Men det er viktig at man klarer å se feil på sin egen hund, slik at man kan unngå kombinasjoner der man dobler feil og mangler. Tolleren har enkelte eksteriørfeil som er gjennomgående for rasen. Det er f.eks. manglende substans/benstamme, dårlige frontpartier (steil og kort overarm, dårlig tilbakelagt skulder, framskutt front), lange rygger (som regel lang lend), dårlige overlinjer (lav manke, "løs" rygglinje, overbygd bakpart), etc. Man bør alltid ha et mål med sitt oppdrett, både helse-, gemytt- og eksteriørmessig, man bør se for seg en idealhund som man hele tiden etterstreber. Min idealtoller er en hund som kan vinne en bruks-, lydighets-, agility- eller jaktprøve den ene dagen, og bli BIR på en utstilling neste dag. For å få til noe sånt må hunden ha et bra og funksjonelt eksteriør, et sunt gemytt og en god helse, og kort fortalt er det den typen hunder jeg ønsker å få fram.

Tira med skinndummy

Jeg kommer til å strebe for å holde innavlsgraden lav, fordi jeg tror at immunsviktrelaterte sykdommer i stor grad er et innavlsproblem. Vi vet fortsatt lite om hvordan disse sykdommene nedarves, så det er vanskelig å si annet enn at det viser seg å være arvbart. Mer eller mindre alle tollere har en eller annen fjern slektning med en slik sykdom, så det er helt umulig å komme helt utenom, men jeg kommer til å styre unna linjer med opphopning av tilfeller av autoimmune sykdommer, og unngå dobling av individer med slike sykdommer i sin nærmeste familie.

Likeledes kommer jeg kun til å benytte hunder som er frirøntget på hofter, og helst også albuer, i avl. Men ikke bare foreldrenes HD-status er viktig, det er minst like viktig å vite hva slags linjer som ligger bak dem.

Avlstisper på kennel Copperdream vil alltid være øyenlyst fri for arvelige sykdommer og ha kjent DNA PRA-status (enten ved testing eller ved at foreldrenes DNA-status gjør det mulig å vite avkommets DNA-status). Dersom tispen blir DNA-testet med resultat Carrier/B (bærer) eller Affected/C (affisert) vil jeg velge en hannhund som er Clear/A for å forhindre at det fødes valper som kommer til å få PRA. Dersom tispen er Clear/A, vil jeg ikke nødvendigvis ha krav om at hannen skal være testet.

 

Valper fra Kennel Copperdream vokser opp inne i huset sammen med oss, og blir vel sosialiserte med barn, voksne, hunder og andre dyr. De vil vennes til håndtering, bilkjøring, trafikk og alle andre ting som det er viktig at de er vant til i sitt nye hjem. Valpene leveres tidligst ved 8 ukers alder, og på det tidspunkt har valpen blitt...